Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A kenyértészta átváltozásai
  2015-09-07 11:34:06, hétfő
 
   
  A kenyértészta átváltozásai

Kenyértésztával jó dolgozni. A maga egyszerűségében hihetetlenül gazdag matéria, nagyon variábilis, és ha ügyesek vagyunk, akkor igen sokféle étel készíthető belőle.

A kenyértészta alapesetben nem tartalmaz mást, mint élesztőt, lisztet, vizet és picinyke sót. Az alapösszetételt azonban igen sokféleképp variálhatjuk. Élesztőből dolgozhatunk szárított vagy friss élesztővel, de a gyakorlottabbak készíthetik öregtésztával vagy kovásszal is a kenyeret. Az összeállított tésztát gazdagíthatjuk fűszerekkel, adhatunk hozzá bármilyen zsiradékot - kezdve a libazsírtól, át a vajon, egészen az olívaolajig.

A tésztába tehetünk pirított olajos magvakat, dinsztelt hagymát, szalonnapörcöt, túrót, sajtot, apróra vágott olajbogyót, a listának csak a képzelet és a józan ész szab határokat.





Kis baguette-ek is készülhetnek, szendvicsnek ideálisak

A tésztából formázhatunk kenyeret, készíthetünk hosszabb, baguette-et idéző rudakat, sodorhatjuk zsemlének, vagy egy tepsi aljára is fektethetjük.





Ha csak fűszerek kerülnek rá, kenyérként fogyaszthatjuk, ha megpakoljuk, akkor önálló étel is lehet

Az így kapott felületet megpakolhatjuk bármivel. Az utóbbi években nálunk is reneszánszát éli a kenyértészta alapokon nyugvó töki pompos, alias langalló - vagy lánykori nevén kenyérlángos. Hirtelen jött karrierje nem is csoda, hiszen a magyaros, gazdag feltétje miatt hamar megkedvelték a fesztiválok vendégei, és különféle variációi az internetet is elárasztották.

A langalló kicsit olyan, mint a szicíliai pizza, a sfincione. A dél-olaszoknál ez az étel egyfajta szendvicsként funkcionál. A szegénység adta kreativitásnak köszönhetően a kenyértésztát megpakolják mindazzal, ami van, majd összesütik. A sfincionéra gyakorta kerül pecorino sajt és szardella. Ugyanez a képlet igaz a mi lángosunkra is, bármivel pakoljuk meg, a lényege, hogy laktató legyen. Épp ezért a legtöbb esetben a tejfölös alapon jó sok húsos szalonna található, amit egy kis hagymával megbolondítanak, és nem kevés sajttal gratiníroznak.

Ehhez hasonlatos az elzásziak kenyérlángosa, ahol a vékonyra nyújtott kenyértésztára túró és szalonna kerül, de gyakorta készítik édes változatban is, amikor a tésztát tejszínnel megkenik, fahéjjal és almaszeletekkel megszórják, majd az egészet meghintik cukorral.





arte flambée vagy Flammeküeche, az elzásziak kenyérlángosa

Az olívaolajjal gazdagított kenyértésztából a pizzán kívül kerekedhet focaccia (ejtsd: fokáccsá), vagy francia megfelelőjeként fougasse (ejtsd: fugássz) is, vagy egyszerűen kisodorhatjuk grissininek. A focacciát a legtöbb esetben rozmaringgal vagy más zöldfűszerrel ízesítik, sóval hintik, esetleg egy kevés olívabogyóval dekorálják. Ezen felül gyúrható a tésztába aszalt paradicsom, fokhagyma, dinsztelt lilahagyma, sőt a tetejére akár néhány szeletnyi sajt is kerülhet. A focaccia toszkán megfelelője a schiacciata, amit gyakorta gazdagítanak szőlővel és hintenek meg cukorral.





Paradicsomos focaccia

Az Európát uraló kelt tésztás lapos kenyereink őse feltételezhetően az ókori rómaiak által készített panis focacius. Ez a lepény nem csak Itáliában vált elterjedtté, hanem a Birodalom határain belül található vidékeken is megvetette a lábát. Így lehet, hogy Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban is mind-mind megtalálhatóak az utódai.

A szintén kenyértésztából készített grissini kedvelt rágcsálnivaló az olaszoknál. A vékonyra sodort, ropogósra sütött rudakat borozáshoz kínálhatjuk, de akár szendvicset is csinálhatunk belőle, ha néhány vékonyra szelt sonkába vagy mortadellába öltöztetjük.





Sonkába bújt grissinik várják a vendégeket

Tulajdonképp a fentiekkel egy kategóriába sorolható a calzone és a stromboli is. A calzone esetében a pizzaformára húzott kenyértésztát félig megtöltjük, majd ráhajtjuk a töltelékre a tészta másik felét, ezután alaposan összeillesztjük a széleket, és így sütjük ki. A strombolinál a tészta teljes felületére kerül feltét, majd - mint egy palacsintát - feltekerjük, és így kerül kisütésre.





Calzone, a töltött pizza

Ezeknél a kenyértésztáknál érdemes jó előre bemelegített, legalább 230-250 fokos sütőbe tenni a kész műveinket, így lesz igazán ropogós, de belül mégis puha a tészta. A sütési idő a magas hőfoknak köszönhetően nem túl hosszú, ha bizonytalanok vagyunk benne, hogy jól átsült-e már a tésztánk, akkor érdemes óvatosan megemelni a kenyérlángosainkat, és megnézni, hogy a tészta alja megszínesedett-e már. Ha nem csak a feltétek kezdtek el szép színt ölteni, hanem a tészta egésze (az alját is beleértve) megszínesedett, akkor késznek nyilváníthatjuk, és kivehetjük a sütőből.

Pizzatészta, avagy alaptészta

Hozzávalók:
37,5 dkg finomliszt
7 g szárított élesztő
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál cukor
2 csipet só
2,5 dl meleg víz

Elkészítés: A tésztát alaposan átgyúrom, majd egy kelesztőtálba vagy bármilyen nagyobb edénybe teszem, konyharuhával lazán letakarom, és legalább 1 órára félreteszem.

A kész tésztából aztán készülhetnek vékonyra nyújtott pizzakorongok, kerekedhetnek vastagabb, kenyérnek való focacciák, vagy sodorhatunk belőle egy nagyobb kazalnyi grissinit.





Pizza vagy pompos? Nagy a rokonság: csak a feltét különbözik

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Gabona és pékáru
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: kenyértésztáknál, feltételezhetően, franciaországban, spanyolországban, gyakorlottabbak, alapösszetételt, nyilváníthatjuk, kenyértésztából, megfelelőjeként, összeillesztjük, megbolondítanak, kenyértésztával, almaszeletekkel, egyszerűségében, gazdagíthatjuk, megszínesedett, megpakolhatjuk, szalonnapörcöt, fogyaszthatjuk, megtalálhatóak, kreativitásnak, kenyértésztára, öregtésztával, kisodorhatjuk, olívabogyóval, gratiníroznak, kenyértésztát, kenyérlángosa, összeállított, kelesztőtálba, bizonytalanok, zöldfűszerrel, rágcsálnivaló, pizzakorongok, kerekedhetnek, portugáliában, kenyértészta átváltozásai, maga egyszerűségében, kenyértészta alapesetben, alapösszetételt azonban, gyakorlottabbak készíthetik, összeállított tésztát, tésztába tehetünk, listának csak, tésztából formázhatunk, tepsi aljára, utóbbi években, kenyértészta alapokon, fesztiválok vendégei, langalló kicsit, szicíliai pizza, étel egyfajta,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  A föld szépségéért  Paul David Tripp Április 25  William Shakespeare idézet  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  S a dalok tanulsága  Fodor Ákos költő,  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Két ember becsülete  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Zilahy Lajos gondolata  Az idő elsodorja létezésünk  Két tekintet van  William Shakespeare idézet  Föld napja április 22  Idézetek a barátságról  Különös!  S a dalok tanulsága  A Föld napja  A Gömb  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  A Mester kezének érintése  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Föld napja április 22  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Emlék  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Ma  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kenyértészta átváltozásai, maga egyszerűségében, kenyértészta alapesetben, alapösszetételt azonban, gyakorlottabbak készíthetik, összeállított tésztát, tésztába tehetünk, listának csak, tésztából formázhatunk, tepsi aljára, utóbbi években, kenyértészta alapokon, fesztiválok vendégei, langalló kicsit, szicíliai pizza, étel egyfajta, szegénység adta, kenyértésztát megpakolják, sfincionéra gyakorta, képlet igaz, legtöbb esetben, tejfölös alapon, elzásziak kenyérlángosa, vékonyra nyújtott, tésztát tejszínnel, egészet meghintik, olívaolajjal gazdagított, pizzán kívül, kevés olívabogyóval, tésztába aszalt, tetejére akár, focaccia toszkán, ókori rómaiak, szintén kenyértésztából, vékonyra sodort, kategóriába sorolható, calzone esetében, pizzaformára húzott, tészta másik, tészta teljes, palacsintát &#8211, töltött pizza, kenyértésztáknál érdemes, kész műveinket, magas hőfoknak, tészta alja, feltétek kezdtek, tészta egésze, tésztát alaposan, kelesztőtálba vagy, kész tésztából, nagyobb kazalnyi, feltét különbözik, kenyértésztáknál, feltételezhetően, franciaországban, spanyolországban, gyakorlottabbak, alapösszetételt, nyilváníthatjuk, kenyértésztából, megfelelőjeként, összeillesztjük, megbolondítanak, kenyértésztával, almaszeletekkel, egyszerűségében, gazdagíthatjuk, megszínesedett, megpakolhatjuk, szalonnapörcöt, fogyaszthatjuk, megtalálhatóak, kreativitásnak, kenyértésztára, öregtésztával, kisodorhatjuk, olívabogyóval, gratiníroznak, kenyértésztát, kenyérlángosa, összeállított, kelesztőtálba, bizonytalanok, zöldfűszerrel, rágcsálnivaló, pizzakorongok, kerekedhetnek, portugáliában, konyharuhával, szendvicsként, elárasztották, bemelegített, készülhetnek, olívaolajjal, flammeküeche, köszönhetően, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3950
  • e Hét: 18822
  • e Hónap: 32727
  • e Év: 162434
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.